Forsiden - opstvedt.com

Windjammer 2012

Marlin - Windjammer 2012

Årets Windjammer endte for vår del opp med en forferdelig start og Bingo på siste legg.

Vi var tidlig ute for å teste seilføring da værmeldingen meldte litt av hvert. Vi var rimelig sikre på at de ville velge løp "Rødt", med kryss på første start slik forholdene var. Men når startprosedyren ble påbegynt var det "Grønn" som var valgt og vi bestemte oss for å starte med A0. Med mindre enn 1 min igjen til start hadde vi fin peiling på linjen, men så er det alltid noen som mener at det å starte i en rettning 90 grader vekk fra løpet er det som er "riktig kurs" - derfor over merket, slag og jibb og ny start med ny "tulling". Men denne gangen klarte vi å bremse ned såpass at vi gikk bak. 1 minutt senere blåser vi forbi tullingen i le (så mye vant de på det) og dra avgårde må Hidleøyene. Første 3/4 av leggen viser hvor bra A0 er under slike forhold og vi henter inn igjen mye av det vi tapte på omstarten. Siste biten mister vi litt av trykket da vinden løyer å dreier, så det blir status-quo. Vi runder Hidle og det er full babord kryss mot Ilholmane. Vi passerer en rekke båter på denne leggen, og runder og setter spinnaker mot Leirvik. Da var det slutt på vinden. Siste leggen blir en prøvelse i setting og nedtak av spinnaker og A0, med litt vind her og litt vind der. Vi var 4 båter, som lå spred over hele fjorden, som slåss om 1. plassen og det så lenge ut for at vi hadde et lite overtak, men når vi samles inn mot Leivik er det de i vest som får et lite drag først og klarer biffen. 

Alt i alt en ok seilas - Lite å gjøre når værgudene spiller bingo.

Trimmingseilasene høst

Årets høstseilas

Askeladden 2012

Årets Askeladd ble preget av at vi gjorde en taktisk feil om lørdagen.

Lørdagen startet med 8 M/S vind fra SV og startbåten valgte løpsalternativ "Grønn", hvilket ville si: Start (Blia) - mål (Fluøyene) direkte. Dette innbar at det ville bli kryss hele veien, så det var bare å pakke vekk unnavinds seilene.

Starten var veldig bra og vi hadde på forhand bestemt at vi ville holde oss på østsiden av fjorden for å "gjemme" oss mest mulig fra strømmen som kommer opp fra Langenuen. Ved runding Alholmen viste det seg at det ikke var noe særlig forskjell mellom oss og de som hadde valgt vestsiden. I og med at det sjøen falt så visste vi at det normalt er my motstrøm om en holder nordsiden opp mot Bjørnatrynet så valgte vi å gå sørover mot Reksteren for så å slå oss mot Fluøyene derfra. Stor ble overraskelsen da vi slo og begynte å seile østover. Vi skulle nå normalt ikke hatt mer enn 0.5 - 1 knop motstrøm, men nå var det nesten 2 knop. Enden på visa var at de som hadde gått på nordsiden tjente stort på dette.

Søndag valgte startbåten løpsalternativ "V", hvilket innbar at vi nå ihvertfall ville få både kryss og lens. Vi seilte godt, men ikke godt nok til å rette opp for lørdagen, så vi endte opp med en 3 plass i klassen og 7 overall.

Mysteriet med vindmåleren er løst

Det viste seg at det var "flooding" på NMEA bussen som gjorde at vinddataene var i "htt og pine". Har nå fått lagt inn filtrering av data på iMux slik at det som kommer fra Raymarine kun er kompass data (Filtrert bort alle GPS settninger), slik at nå vises vind dataene rett igjen.

Spennende oppkjøp

Garmin har kjøpt opp Nexus - Det skal bli spennende å se hva som kommer ut av dette. Morsomt at de 2 merkene som jeg har foretrukket nåe er slått sammen. Antagelig vil vi ikke få se noe reelt ut av dette før til neste år år.