Start på en lang prosess

Da har jeg fått oversikt over det meste av hva som handles og monteres etter at masta ramlet ned. Et av problemene som har dukket opp er at Garmin som kjøpte Nexus for et par år siden ikke lenger leverer Nexus spesifikke produkter. Det gjelder i dette tilfellet Twin-fin vindgiveren som forsvant med øverste del av masta til bunns, og det nederste maste Multi XL displayet hvor glasset sprakk sammen med at karbonholderen også ble knust i det ene nedre hjørnet. Garmin har erstattet Twin-fin giveren med en som de kaller gWind. Disse ser i utgangspunktet like ut, med det unntak at gWind er NMEA 2000 (N2K) basert. Heldigvis følger det med en overgangsboks (GND 10) slik at en kan koble det til Nexus FDX nettet. Værre er det med Multi XL displayet. Garmins erstattning for dette heter GNX 120. Dette er også N2K basert og da må jeg enten legge frem 2 kabler til maste displayene, eller erstatte alle 3 Multi XL med GNX 120 display.

 

Siden jeg allerede har Garmin 527 kartplotter som kan kobles til et N2K nett, og jeg har brukt mye tid og krefter på å få et noenlunde fungerede NMEA 183 nettverk som ikke flyter over med datapakker, har jeg bestemt meg for at dette nok er rett tid til å komme meg over på et moderne datanett som N2K er. Det innbærer å legge opp et N2K backbone nett og så koble til alt utstyr til dette (AIS, autopilot,PC, GPS etc). Da vil jeg få et velfungerende nett som ikke er avhengig av multipleksere, PC software etc. for å fungere tilfredstillende og hvor jeg endelig får feks AIS data ut på kartplotteren uten at nettet flyter over.

 

Har så langt kommet frem til at jeg da trenger følgende tilleggs utstyr :

Nytt backbone : Garmin NMEA 2000 Starter Kit

AIS :  Actisense NGW-1-AIS NMEA Gateway for AIS - Kobler høyhastighets NMEA 183 til N2K.

Raymarine autopilot (kompass data ut/GPS data inn): Raymarine SeaTalk1 to SeaTalkng converter kit.

PC : Actisense NGT-1 NMEA 2000® to PC Interface

3 nye Garmin GNX 120 display og Garmin Carbon Fiber Mast Bracket (3 Units)

Pluss ditto N2K T-connectors og N2K Terminators.

 

Så får jeg i tur og orden bytte ut resten av Nexus displayene med Garmin GNX 21 erstattninger. Heldigvis får jeg beholde Nexus server og Nexus Racebox som beregner alle race data for meg.