Forsiden - opstvedt.com

Windjammer 2010


Over bølgene
Foto: John Bjordal


Det som ut fra værmeldingene tidlig i uken skulle bli en lettvindsseilas ble det stikk motsatte. Allerede på fredagens transport etappe ned til Leirvik ble det klart at det kom til å blåse bra, da vindmåleren toppet 20 M/S i et øyeblikk. Nede Midtøy var sjøen også begynt å merkes.

Starten

Lørdag morgen kom resten av gjengen ombord, med unntak av Rolf som vi lot bli igjen - Han hadde ikke hatt noe godt døgn. Vi bestemte oss for å kjøre med HW fokka og 1 rev siden vinden lå gjevnt rundt 12 M/S og med en god del mer i kastene. Desverre hadde arrangørene valgt å skjule flaggene på andre siden av moloen, så med mindre en lå helt på le merke var det nesten umulig å se disse. Å ha en som blåste i trompet gjorde heller ikke saken bedre når vinden uler i 30+båter. Det anbefales at arrangørene anskaffer signallys med lyd til neste gang. Da er det i hvertfall mulig å få med seg starten. Vi stod ut på styrbordshalser og valgte å gå nesten til Midtøy før vi slo til babord igjen. Dette gjorde at vi fikk reparert litt av den dårlige starten i forhold til de andre. Vi stod på babord halser nesten helt til layline. Farten var bra og tidsvis lå vi mye rundt 7,1-7,2, selv i den sjøen som var. Høyden var ikke helt slik vi vil ha den, men det tilskriver vi at Storseilet for det meste var skjøtet helt nede på løygangen. Ved neste korsvei under lignende forhold kommer vi til å teste med 2 rev og bommen hardt skjøtet i midten for å se om det gjør noe for høyden samtidig som vi beholder farten.

Runding Ilholmene

Ved runding Ilholmene hadde vi god kontakt med de største båtene, og hadde ikke tapt noe i forhold til dem - Dette er første gang vi har lagt så godt an etter kryss under slike forhold. Nå var det slør videre mot Fluholmene. Her visste vi stort sett på forhand hva som kom til å skje; Dragracing hvor vannlinje-lengde teller mest. Vi var ikke helt på hugget på denne leg'en, men passerte et par båter og tok innpå noen av de større.

Runding Fluholmene

Så var det jib og sløre mot Hidleøyene og videre mot Midtøy og mål. Denne leg'en var meget bra. Nå var det aktiv kommunikasjon mellom rormann og storseiltrimmer. Vi økte farten med ca 1 knop i gjennomsnitt ved at vi hele tiden hadde nok trykk i storseil / ror. Vi tok nesten igjen en Elan 37 og GS 40 som hadde ligget litt foran oss, og vi distanserte mye de som vi hadde rundt oss ved Fluholmene. Før runding Ystøy hadde vi bestemt oss for å ta opp spinnaker på siste leg'en inn mot mål og da spinnakeren var satt begynte det virkelig å dra unna. Vi passerte Elan 37 raskt og manglet bare litt på at vi hadde passert GS 40'en også.

Oppsummering

Dette var vår beste seilas under slike forhold hittil med 34'en. Vi fant ut av et par ting som gjør at vi øker farten opp mot det den skal være. Kryssleggen gikk også bra, selv om vi fremdeles ikke er helt der vi vil være, men nå vet vi i hvertfall utgangspunktet.