Forsiden - opstvedt.com

NIsseseilasen 2010


Fotograf: Ulv K Hjellestad

Etter at det hadde vært kaldt i lengre tid med temperaturer ned mot 10 kalde, så ble årets Nisseseilas en trivelig affære med et par plussgrader ute på fjorden. Vi hadde på forhand tenkt at i dag skulle vi teste ut det nye A0 seilet, men det det ikke noe av. For en gangs skyld fikk vi en ren kryss/lens seilas hvor vinden varierte fra 4 til 9 M/S. Vi bestemte oss for å kjøre full duk siden vi var 7 ombord, selv om vi hadde sett at det blåste bra på Korsfjorden på veien opp til Hjellestad.

Starten

Vi var litt tidlige opp mot startlinjen så vi valgte å ta en tørn for å ikke komme for tidlig over. Det innebar at vi ble litt skvist og kom ikke ut slik vi hadde planlagt.

Første lens

Vi valgte å ga litt lavere med spinnaker ut fra start for å komme oss i fri vind. Dette lykkes vi godt med og vi arbeidet oss opp forbi feltet og frem mot den første gruppen. Vi trodde først at merket ved Lerøy lå der det vanligvis ligger, og tok derfor så mye høyde med spinnaker som vi klarte til å begynne med. Så oppdaget vi at merket lå en god del lenger nord enn antatt og begynte derfor å falle ned mot dette. Vi tapte muligens litt på at vi tok den ekstra høyden i starten, men ikke mye grunnet høyere fart på skjæring.

Kryssen

Vi brukte litt for lang tid på å få trimmet oss inn skikkelig på første krysslegg så farten lå ikke helt der den skulle. Vi valgte å gå på babord halser så lang som mulig sørover før vi slo mot Korsneset. På neste legg mot Korsneset hadde vi fått inn trimmen skikkelig så her gikk det greit unna. Opp ved Korsneset gikk vi så tett mot land som vi kunne før vi slo babord mot Bla. Her tjente vi mye i forhold de andre som valgte å gå mer midtfjords.

Andre lens

Vi rundet Blia og spinnakeren kom rimelig greit opp og påfølgende jibb til babord knirkefritt. Det blåste ikke nok på lensen opp mot Lerøyosen til at vi to skikkelig av, men vi lå hele tiden på nippet til gå på plan. Jibben til styrbord inne i Lerøyosen gikk ikke helt på skinner, uten at vi tapte noe på det. Vi hadde tatt bra inn på på 40+ båtene på lensen og hadde kun en 362 Sport i vår klasse foran oss (samme LYS tall). Helt nord i Lerøyosen falt vinden ned til 4 M/S så nedtak burde gått helt greit, men luken hang ikke helt med så den gikk i sjøen.

Kryss til mål

Siste kryss til mål ble et ærlig forsøk på å hente 362'en, men det gikk ikke denne gangen. Skiftende styrke og rettning gjorde at det var full konsentrasjon på å holde fart og høyde.

Resultat

Det ble en 2. plass i klassen i dag. Egentlig greit med tanke på at vi bommet på starten og ikke helt hadde inne topgear på første krysslegg.

Addendum

På returen valgte vi å stoppe opp i Strønoosen for å teste A0 seilet. Det ble en skikkelig oppmuntring. Vi testet inn/utrulling og jibb og det gikk helt uten problemer av noe slag. Vi hadde kun det seilet opp under testen og vi kjørte diverse vindvinkler for å se hvor høyt vi kunne gå. Helt opp op 40 tallet TWA gikk greit i 4-5 M/S. Farten var også upåklagelig med opp mot 8 knop på det meste. Hva vi klarer med med storseilet i tillegg får vi håpe at vi får testet i Romjulen. Vi prøver å få til en testdag hvor vi kan få sjekket hva som går best på forskjellige vindvinkler av spinnaker/fokk/A0.